joi, 13 februarie 2014

Recenzie carte: "Fete stralucitoare" de Lauren Beukes

Prima data cand am auzit de romanul “Fete stralucitoare” am fost atrasa de ideea calatoriilor in timp, de existenta unui criminal ce nu poate fi gasit, dar si a unei victime care decide sa porneasca in cautarea criminalului. Romanul nu m-a dezamagit si s-a dovedit a fi o lectura intunecata, originala, care imbina cu maiestrie cruda realitate cu fictiunea.

Harper Curtis este un om violent care nu a stiut niciodata sa empatizeze cu cei din jur. Atunci cand gaseste Casa si descopera ca prin intermediul acesteia poate calatori in timp, Harper face ceea ce stie cel mai bine: ucide. Inconjurat de secretele intunecate ale Casei, barbatul incepe sa le vaneze pe “fetele stralucitoare” pentru ca, la momentul potrivit, sa le poata ucide.

Dar cand Kirby Mazrachi, datorita catelului acesteia, Tokyo, reuseste sa supravietuiasca atacului lui Harper, regulile jocului se schimba, iar prada devine vanator si vanatorul vanat.

Mi-a placut modul in care a fost construita povestea, in special pentru ca, desi stii inca de la prima pagina cine este criminalul, suspansul continua sa existe in roman. Faptul ca de la un capitol la altul se sare nu doar de la un personaj la altul, ci au loc si diverse salturi in timp mi s-a parut un element interesant al romanului, in special pentru ca iti oferea sansa de a face singur legaturi, de a vedea cum un element sau un personaj caruia poate nu i-ai dat prea multa atentie capata mai apoi un rol important si iti ofera sansa de a vedea cum piesele puzzle-ului se aseaza la locul lor, oferindu-ti o imagine realista a unui criminal bolnav mintal si a victimelor acestuia.

Harper este unul dintre putinele personaje care m-au facut sa le urasc inca de la prima pagina in care apar, iar pe masura ce citeam romanul il detestam din ce in ce mai mult. In timpul lecturii imi doream sa faca o greseala, sa pateasca ceva, orice, care sa-l faca sa sufere, sa treaca prin ceea ce au trecut toate fiintele pe care le-a ranit si sa plateasca pentru crimele comise.

Desi mi-a provocat in unele momente mila, Kirby nu a reusit sa ma impresioneze ca si personaj. In ciuda faptului ca mi-a fost simpatica si i-am apreciat curajul si perseverenta, mi s-a parut ca personajul ei nu este destul de complex. Asta nu m-a oprit insa din a empatiza cu ea si din a-mi dori ca ea sa aiba puterea de a-l face pe Harper sa plateasca pentru faptele sale.

Finalul romanului, desi inchide cercul intamplarilor, m-a lasat cu numeroase intrebari si m-a facut sa am senzatia ca parca lipseste ceva, inca un capitol sau poate un epilog. Acest lucru nu a facut insa ca romanul sa scada in ochii mei, “Fete stralucitoare” ramanand un thriller intunecat si captivant, pe care il recomand tuturor fanilor genului.



4 comentarii:

  1. Și mie mi s-a parut un roman foarte bun, deși nu mă așteptam să fie atât de dark, dar exact atmosfera asta m-a făcut să nu vreau să-l las din mână :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu aflasem deja din diverse recenzii ca romanul este mai intunecat, dar acest lucru nu a facut decat sa sporeasca curiozitatea mea in ceea ce il priveste ^^

      Ștergere
  2. Si pana la urma ce sunt "fetele stralucitoare"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Termenul nu este explicat foarte clar in carte, dar, in principiu, fetele stralucitoare sunt fetele cu un talent deosebit, care au un potential remarcabil.

      Ștergere